Kijk- en geloofstafel GRENZEN

Grenzen…

“De horizon lonkt”, zeggen  ze wel. Het oneindig perspectief in de verte. Het beeld van de  levensreis met de hemel achter de horizon van het hier- en- nu. Allemaal associaties die samenhangen met een lijn waar hemel en aarde elkaar raken.

De landsgrenzen in Europa zijn niet meer zo duidelijk als vroeger, toen er nog slagbomen waren en douanecontroles. Maar toch blijven grenslijnen fascineren: hoe weten we nu dat we de grens over zijn gegaan en in b.v. België zijn of Duitsland zijn? Het meest zichtbare is de veranderde wegmarkering en de verkeersborden/aanwijzingen. Die veranderingen kun je al snel zien en later kun je het ook horen aan de taal die gesproken wordt.

Op het “Drielandenpunt” in Vaals kun je in drie landen tegelijk zijn ! Ook oude grensstenen die je kan tegenkomen op een wandeling , maken het mogelijk om met je ene been in het ene land te staan, en met je andere been in het andere.

 

Deze geloofstafel

vertelt ook een vakantie-ervaring.

“Toen ik voor het eerst met mijn dochtertje van 4 in Frankrijk was wilde ze alleen maar bij ons in en rond de tent blijven spelen .Het leek wel of er een soort lijn, een grens,  om onze tent stond waar ze niet overheen durfde te stappen. Want de kinderen in de tenten om ons heen waren toch wel een beetje vreemd. Ze spraken een andere taal, hoe moest ze nu met hen spelen?. Met wat hulp van ons kwam het helemaal goed en speelde ze binnen een paar dagen met de Franstalige kinderen.

Ik moet er vaak aan denken als er sprake is van vluchtelingen uit andere landen, andere continenten, die in ons land een veilige woonplaats zoeken. Wat moet het lastig zijn om hier tussen al die mensen die je niet verstaat, met andere gewoontes en ander eten je “thuis” te voelen?”