R.K. Parochie St Jan de Doper – Vecht en Venen

Nieuwe reeks minicolleges vanaf 11 november

Liefde de bron van alles

Jezus zegt in het Johannes evangelie: ‘Mijn gebod is dat jullie elkaar lief hebben, zoals ik jullie heb lief gehad.’ Daarmee is liefde de kerndeugd van ons geloof en onze levensopdracht. Maar wat betekent dat in deze roerige en onzekere tijden? En hoe doe je dat en tot hoe ver moet je daar in gaan?

Vragen waar we ons in deze collegereeks gaan verdiepen en waarvoor we je van harte uitnodigen. De colleges starten om 20.00 uur, duren ongeveer een half uur en worden gehouden in de Verrijzeniskerk Reigerskamp 611 Maarsenbroek. Na elk college is er een nagesprek dat tot uiterlijk 21.30 duurt.

De colleges worden rechtstreeks uitgezonden via kerkdienstgemist.nl (de nagesprekken niet). Je kunt de colleges ook op een later tijdstip bekijken.
De collegereeks ziet er als volgt uit:

• maandag 11 november
Liefde, bron van vreugde en pijn
Bob Smits in samenwerking met Lyda Westerink

Wat is liefde en wat wordt met liefde als één van de drie christelijke deugden bedoeld? Liefde schenkt ons vreugde en voldoening. Maar soms ook hartverscheurende pijn wanneer we iemand los moeten laten. En wat wanneer liefde niet wordt beantwoord en het verlangen onvervuld blijft?
Liefde kan zoveel vervulling geven, maar aan de andere kant de basis zijn voor de ergste pijn die je kunt ervaren.

• maandag 18 november
Liefde, bron in een rechtvaardige samenleving
Nico Bulter

Hoe kan liefde dienen als basis voor recht en regels in een samenleving. Wat betekent dat voor mensen die buiten de boot dreigen te vallen of aan de rand leven? De bergrede van Jezus en verschillende profeten spreken hierover.
In de tijd dat Jezus rond trok, was de samenleving verdeeld in verschillende groepen: Farizeeën, Sadduceeën, Zeloten, Essenen.
Iedere groep had zijn eigen werkelijkheidsopvatting en een eigen visie om daar mee om te gaan. Ieder was uit op eigen gelijk.
We leven in een tijd waarin de tegenstellingen lijken toe te nemen in ons land (en internationaal). Wat kunnen wij doen om bruggen te slaan?

• dinsdag 26 november
Liefde, bron in tijden van geweld en onderdrukking
Hans Boerkamp in samenwerking met Bernadette Huisman en Gied te Berge

Wat vraagt God van ons in tijden van oorlog en dreiging terwijl miljoenen mensen op de vlucht zijn om een veilig heenkomen te zoeken? Wat betekent het woord van Jezus: ‘Heb je vijanden lief’ terwijl je lijf vol met wraakgevoelens zit? Hoe houd je je staande in dit soort omstandigheden?
In dit college willen we onze gedachten en gevoelens op een rij zetten en het leven van Titus Brandsma als inspiratiebron gebruiken.
Welke richtingaanwijzers reikt hij ons aan in deze dreigende tijd?

• maandag 2 december
Liefde, bron van alle deugden
Gerben Groenwoud

Welke rol speelt de liefde in het zoeken naar een antwoord op de vraag hoe te leven? Aan de hand van het boek ‘Leven is een kunst’ van filosoof Paul van Tongeren gaan we dit verkennen.
Kunst is iets wat wij mensen maken: iets dat mooi is en goed, iets wat deugt. Zo wil een mens ook iets van haar of zijn leven maken. Het gaat om een deugdzaam leven. Wat zijn deugden en welke rol speelt de liefde daarin?
Filosofen willen ons helpen met zoeken en vinden van antwoorden.

• maandag 9 december
Liefde, bron van (on)zekerheid
Jos van Os in samenwerking met Marlies de Meij

Welke rol speelt de liefde in relaties in deze tijd? De inkadering van (de) liefde in eeuwenlang bestaande religieuze en maatschappelijke conventies is vandaag de dag broos geworden, fragiel, zo niet (totaal) verdwenen. Relaties in deze tijd zijn intenser, maar ook instabieler. Tegelijkertijd staat het ontwikkelen van een identiteit onder druk.
Hiermee is de zoektocht naar (de) liefde vooral ‘individueel’ geworden, zeker- en vanzelfsprekendheden zijn nog allerminst vaststaande gegevens. Is er dan nog wel sprake van liefde en mag je het nog wel zo noemen?

Van harte welkom, namens de werkgroep Minicolleges,
Bob Smits