Vietnamese vieringen

H. Maria, Koningin van de Martelaren van Vietnam.

De Rooms-katholieke Vietnamese Gemeenschap in Nederland woont verspreid over het hele land. Zij kerken gewoonlijk zondags in hun eigen woonplaats. Maar er is bij hen een duidelijke behoefte om een paar keer per jaar als gemeenschap bij elkaar te komen en eucharistie te vieren in de eigen moedertaal.

Sinds enige jaren heeft de Vietnamese geloofsgemeenschap in onze mooie H. Hartkerk onderdak gevonden waar wij erg blij mee zijn.

Ze vieren bij ons het Paasfeest, Pinksteren en Kerstmis. In September vieren zij hun parochiefeest van de H. Maria, Koningin van de Martelaren van Vietnam. Op die dag doen hun kinderen de 1e H. Communie en krijgen het H. Vormsel toegediend. Maria wordt in processie de kerk binnengebracht, de bisschop (vaak mgr. H. Woorts) is aanwezig, ook vanwege het vormsel, men heeft eigen priesters, misdienaars en acolieten en een groot koor. Dan zit onze kathedraal van De Ronde Venen barstensvol! Ook op de andere feestdagen komen tussen de 700 en 900 Vietnamese katholieken naar Vinkeveen. De vieringen beginnen altijd om 14.00 uur ’s middags en zijn rond 16.00 uur afgelopen. Daarna wordt er gegeten en gedronken, want na een lange reis en een lange viering wil de inwendige mens ook wel wat. Het is altijd een hele happening en wij, van de locatie H. Hart Vinkeveen, vinden het een eer hen te mogen ontvangen. Volgens het bestuur van de Vietnamese parochie ervaren zij bij ons ‘een warm bad’, wij zijn inmiddels hecht bevriend met hen en hopen, dat zij nog heel lang bij ons blijven kerken.