Kerkgebouw

Kerk Vinkeveense plassenDe dorpen Vinkeveen en Waverveen -beiden behorend tot de gemeente De Ronde Venen- liggen in een gebied dat wordt gekenmerkt door het weidse landschap.

Als je naar Vinkeveen komt zie je vanaf de A2 en de N201 al snel een indrukwekkende verschijning van de Rooms-Katholieke kerk. De toren van onze majestueuze kerk steekt ver boven het (water)landschap uit. Haar bijnaam is dan ook wel de ‘De kathedraal van De Ronde venen’. Deze “Tepe” kerk is gebouwd rond 1880-1883 op initiatief van de toenmalige pastoor C.J. van Groeningen.

Bij de inzegening is de kerk toegewijd aan het Heilig Hart van Jezus. Ook had deze Pastoor een bepaalde devotie voor Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Daarom liet hij in de kerk een mooie Maria kapel en Lourdesgrot inrichten, speciaal met de bedoeling pelgrims aan te trekken voor de Mariaverering en er een regionaal Maria centrum van te maken.

Hierin is men niet geslaagd, maar sinds enkele jaren worden in de Mariamaanden, Mei en Oktober, weer Maria-vieringen gehouden met een processie door de kerk. We merken dat er nog steeds behoefte is aan deze vieringen.

De Schepper zal het wel zo bedoeld hebben met ‘onze’ kerk. De H. Hart van Jezus kerk is een plaats van innerlijke rust, een ontmoetingsplaats zowel binnen als buiten. Het gebouw is door de jaren heen mede door de inzet van een grote groep vrijwilligers in stand gehouden. In 2011 is de restauratie van de toren gestart en in 2015 is het hele kerkgebouw gerestaureerd en geschilderd in de originele “Tepe” kleuren.

Het motto van onze gemeenschap is dan ook; “niet te veel praten maar handen uit de mouwen”.

Het kruis bovenop de toren waakt over ons als een hogere macht. Dat geeft toch een veilig gevoel?! Deo volente!

Om de H Hart van Jezus kerk in het ‘echt’ te bekijken is de kerk in de maanden juli en augustus ‘s middags geopend voor bezichtiging en ook tijdens Open Monumentendag. Ook is het mogelijk om op afspraak de kerk te bezichtigen. Om deze evenementen te organiseren zijn veel enthousiaste vrijwilligers nodig die het leuk vinden om belangstellenden te begeleiden door ons mooie kerkgebouw en daarover te kunnen vertellen.  Stichting Vallis Pacis is momenteel op zoek naar nieuwe vrijwilligers die het leuk vinden om bezoekers uit het hele land rond te leiden. Opgeven/ inlichtingen kan  bij Con Huijbreghs of via de mail 

Enthousiaste vrijwilligers vertellen over het mooie kerkgebouw

PRESENTATIE SCHILDERIJ KERKINTERIEUR

Naast de vele foto’s die zijn gemaakt van en in de kerk is er ook een schilderij van het kerkinterieur gemaakt door Dorien van Diemen
Tijdens Open Monumentendag is dit schilderij gepresenteerd.
Hieronder leest u een uitleg van Dorien:

Presentatie schilderij kerkinterieur

Regelmatig word ik uitgenodigd om ergens een week te komen schilderen. Tijdens deze weken schilder ik locaties die belangrijk zijn geweest en vaak nog steeds zijn voor de desbetreffende omgeving. Ik heb mij hierbij gespecialiseerd in het schilderen van mensen aan het werk binnen bedrijven en kerk interieurs.De kerken, specifiek voor hun omgeving en een spil binnen de lokale bevolking zijn vaak prachtig om te schilderen.Ter plekke schilder ik met olieverf op doek en laat tijdens zo’n dag de sfeer op me inwerken. Meestal in een stille kerk maar soms ook tijdens een concert van b.v. het mannenkoor in Urk, de Matheus Passion of tijdens een lintjesuitreiking in de Groote kerk van Maassluis.
Verleden jaar was ik met mijn vader Arie van Diemen (zoon van Anna en Piet van Diemen) in Vinkeveen. We namen er afscheid van Bep Janmaat.
Het was mooi om tijdens de dienst samen te zijn met de familie in de kerk van Vinkeveen. Mijn vader vertelde hoe het vroeger ging, mannen zaten rechts, vrouwen links, ook hoe mijn opa ordedienst deed en stelde hij mij voor aan familieleden die ik nog niet eerder had ontmoet.
Ik woon nu 20 jaar in Schotland en voelde duidelijk waar mijn roots liggen.
Het was lang geleden dat ik in de kerk was geweest. Het viel mij op hoe groot, mooi en gedetailleerd het interieur is.
Dus na jaren schilderen van Barokke kerkinterieurs in Zuid Duitsland en een reeks kerken verspreid over Nederland wilde ik natuurlijk heel graag de kerk in Vinkeveen vast leggen in verf! Het is inmiddels een jaar geleden dat ik twee dagen in de Heilig Hart van Jezuskerk heb geschilderd. Tussendoor werd er mooi op de orgel gespeeld en heb ik kennis gemaakt met meer familie en ook vrienden van mijn familie die de kerk bezochten. Het schilderij heb ik daarna meegenomen naar Schotland waar ik aan accenten heb doorgewerkt en het zodoende is voltooid.
Ik ben enthousiast dat het schilderij tijdens Open Monumentendag is gepresenteerd.

Dorien van Diemen