Bedevaarten

Op bedevaart in eigen land.

Een opvallend aspect van onze geseculariseerde tijd is dat de belangstelling voor pelgrimstochten en bedevaarten toeneemt. Mensen maken reizen naar Santiago de Compostella, Lourdes, Rome of Kevelaer. Maar we hoeven niet ver te reizen, om toch op bedevaart te kunnen gaan. Het bedevaartsoord van OLV ten Hemelopneming van Renkum ligt tussen Arnhem en Wageningen, bij de A50 en de A12.

Bedevaart naar Renkum is aantrekkelijk als een uitstapje voor koren, vrijwilligers, KBO- of KVG-leden, of gebedsgroepen. Ook voor het jaarlijkse misdienaarsreisje biedt een bezoek aan Renkum net iets extra’s. En wie weet zijn er ook andere groepen parochianen voor wie Lourdes te ver is, maar die nog wel een dagje naar Renkum zouden kunnen.

Een bezoek aan Renkum kan aangepast worden aan de groep waarmee u naar ons toe komt. We beschikken over een zaal waar we ongeveer vijftig mensen kunnen herbergen. Het kan bij een kort bezoek blijven (bijvoorbeeld met de misdienaars), maar het is ook mogelijk een programma van ongeveer een halve dag te volgen, met een eucharistieviering of gebedsdienst, een meditatieve wandeling of processie door het Rosaruim Mariaepark, al dan niet met Marialof. Over het algemeen horen een bezichtiging van de prachtige kerk, een kaarsje aansteken bij Maria en een wandeling door ons nieuwe Rosarium (met twintig kapellen met afbeeldingen uit het leven van Jezus en Maria) tot de basis van het programma. Tegen een bescheiden vergoeding zijn we graag bereid een lunch met koffie/thee te verzorgen.

Tenslotte – uiteraard is het mogelijk om op eigen gelegenheid te komen en uw eigen tempo te volgen, zonder programma!

Wie weet, tot ziens in Renkum?

Parochie Z. Titus Brandsma

Werkgroep  Bedevaarten Renkum

Reisverslag Bedevaart naar Renkum

Op woensdag 15 augustus gingen we met 50 parochianen van vele locaties op bedevaart naar Renkum.

We begonnen in Mijdrecht, daarna gingen we naar Loenen en vandaar naar Breukelen en toen was de bus tot aan de laatste stoel bezet, heel fijn dat er zoveel belangstelling was.

Na een voorspoedige reis kwamen wen rond half 12 aan in Renkum, waar we zeer hartelijk werden ontvangen door de gastvrouwen, de koffie, thee en cake stond al klaar.

Toen de koffie op was en iedereen naar het toilet was geweest gingen we naar de Rozentuin van Maria, een klein parkje achter de kerk.

Langs het wandelpad staan 20 kleine kapelletjes met de afbeeldingen van de geheimen van de Rozenkrans, de afbeeldingen zijn van mozaïek, schilderwerk en keramiek gemaakt.

Het was een mooie bidweg om dit zo met z’n allen biddend en zingend rond te gaan.

Teruggekomen in de pastorie gingen we de lunch nuttigen.

Daarna gingen we naar de kerk waar het Mariabeeldje staat, we kregen op een bijzondere en enthousiaste wijze uitleg over het ontstaan van Maria van Renkum.

Vervolgens gingen we een viering houden waarin Jos voorging. Aan het begin van de viering bracht Marky al de intenties die door de pelgrims waren opgeschreven in een mandje bij Maria en stak de kaarsen rondom Maria aan.

Het was een warme en emotionele viering waarin iedereen kracht en liefde mocht ervaren.

Helaas was het tijd om weer naar huis te gaan. Onze buschauffeur Martien bracht ons weer veilig thuis. We kunnen terugkijken op een mooie bedevaart, zeker voor herhaling vatbaar volgend jaar.

Jos en Martien en zeker ook alle pelgrims bedankt voor deze mooie, bijzondere bedevaart.