Wij gedenken Jan Berden

Op zondag 3 maart is in het VUmc toch nog heel onverwacht overleden

Johannes Antonius -Jan- Berden

Jan is 85 jaar geworden.

Het bericht van overlijden trof ons diep. Jan is van grote betekenis geweest voor onze geloofsgemeenschap.

Jan is opgegroeid op de boerderij in het dorpje De Boekend bij Venlo. Hij studeerde met plezier op het seminarie te Rolduc, heeft zich ook nog even aangesloten bij de Dominicanen te Huissen, maar koos uiteindelijk voor de biochemie. Hij leerde zijn vrouw Maria op een dansfeest kennen. Vrijwel zijn hele werkzame leven werkte hij aan de UvA, wat leidde tot veel internationale contacten in de wetenschappelijke wereld. Hij heeft veel studenten met hart en ziel begeleid. Abcoude, waar zijn gezin leefde en de drie zonen van Jan en Maria opgroeiden, was zijn thuis.

Ofschoon Jan voor een carrière in het seculiere leven heeft gekozen, heeft hij ook zijn leven lang ‘roeping’ gevoeld. Hij heeft daaraan naast zijn werk, altijd invulling gegeven. De Cosmas en Damianusparochie en later de geloofsgemeenschap heeft daar veel baat bij gehad. Wat hij hier heeft opgebouwd gaat door… vandaag, morgen.

In 1974 startte Jan met zijn vrijwilligersactiviteiten op het vlak van catechese, liturgie en beleid. Zowel aan kinderen als aan volwassenen heeft Jan het woord van God, Bijbelteksten, heel gedreven en langdurig uitgelegd, toegelicht. Ook deed Jan samen met Maria de ontwikkeling en voorbereiding van gezinsvieringen. Tot 2010 heeft hij heel veel kinderen voorbereid op hun 1e Communie. Hij heeft aan de wieg gestaan van de woord- en communievieringen, waarin leken/vrijwillige voorgangers, zoals hijzelf, voorgaan. In de werkgroep liturgie had hij grote inbreng en heeft hij veel bijgedragen aan de vormen en wijzen van voorgaan door leken. Jan heeft diverse perioden zitting gehad in de pastoraatgroep en hij was een heel enthousiast koorlid; dat laatste inmiddels bijna 25 jaar. Jan heeft zijn licht niet onder de korenmaat geplaatst: 50 jaar activiteiten en betrok-kenheid; op het koor en in de pastoraatgroep tot het einde toe. Omdat we Jan als geloofsgemeenschap zeer dankbaar zijn, is hij op 26 september 2021 onderscheiden met de Cosmas & Damianuspenning.

In een goed gevulde kerk met een eucharistieviering, naar de wens van Jan, hebben we op 9 maart afscheid van hem genomen. De bloemenpraal in felle kleuren gaf uiting aan de dankbaarheid voor het leven van Jan, maar ook aan het schrijnende verdriet van de zonen van Jan en anderen. Het koor heeft de viering prachtig opgeluisterd met onder meer de mis van Robert Jones, mooie koorstukken, het Attende Domine en het In Paradisum. Na de viering  is Jan bijgezet  bij Maria, zijn vrouw,  op de begraafplaats ‘t Geinhoff. De viering is een jaar terug te zien op kerkdienstgemist.nl

Wij wensen de drie zonen van Jan -Gert-Jan, Anton en Erik- hun partners en gezinnen, vriendin Mariëtte en verdere familie en vrienden sterkte met dit grote gemis.

We vertrouwen erop, dat Jan -nu herenigd met zijn Maria- is thuisgekomen bij zijn God en Vader, op wie hij zijn vertrouwen heeft gesteld. A Dieu, Jan. Tot bij God.