Samen weten we meer…

Menu’s, Zijbalken en Footers

De navigatie door de website gebeurt via menu’s en “widgets” in de zijbalken en de footers.

Een webpagina bestaat uit allemaal verschillende onderdelen, zoals:

  • een top-balk met de contactgegevens van het centraal secretariaat,
  • een header met daarop de naam van de parochie, het logo, een slider en een menu,
  • een mededelingen-balk,
  • de inhoud van de pagina: voor de homepagina is dat een overzicht van de meest recente berichten van de parochie of geloofsgemeenschap,
  • een linker zijbalk met daarop het menu van de geloofsgemeenschap, en een rechter zijbalk met daarop een agenda, de ONE, de laatste Facebook berichten,
  • een footer met afbeeldingen van de parochie en de geloofsgemeenschappen, contactgegevens van het secretariaat, een aanmeldformulier en een aantal links.

In deze handleiding leggen we uit hoe je een menu kunt aanpassen, hoe je een zijbalk en de footer kunt aanpassen.

1. Menu’s

Elke geloofsgemeenschap heeft minstens één menu waarin de navigatie door de pagina’s van die geloofsgemeenschap wordt bepaald.

Aan een menu kunnen pagina’s en berichten worden toegevoegd, en “aangepaste links”, dat zijn links / URL’s naar externe websites.

Tip: stel de schermopties in zoals op de afbeelding hieronder. Hiermee worden de relevante mogelijkheden getoond en de overbodige mogelijkheden verborgen.

Voor links naar externe websites is het verstandig om die te laten openen in een nieuw tabblad.

Als er menu-items zijn met sub-items, dan is het mooier om een uitklapbaar menu te gebruiken. Lees hier hoe je een uitklapbaar menu maakt.

2. Zijbalken

Op de homepagina van de parochie en van elke geloofsgemeenschap wordt aan de rechterkant een zijbalk getoond met daarin de gewone / niet-urgente mededelingen, de agenda van de geloofsgemeenschap, de lokale nieuwsbrief, de lokale Facebook en/of Twitter pagina. De indeling van die rechter zijbalk bepaal je zelf.

De linker zijbalk bevat steeds het menu van de geloofsgemeenschap.

3. Footers

De footer bestaat uit een eerste horizontaal deel met een weergave van de parochie en geloofsgemeenschappen.

Dan volgen drie kolommen, die voor elke geloofsgemeenschap met eigen informatie wordt gevuld.

Links staan de contactgegevens van het centraal of lokaal secretariaat, in het midden het aanmeldformulier voor de lokale verzendlijsten, en rechts staan links naar relevante externe partijen, bijvoorbeeld de lokale katholieke school.

De bibliotheek bevat lokale documenten die niet in een menu zijn opgenomen, maar toch met een zoekopdracht gevonden moeten kunnen worden.

De disclaimer regel is een vast onderdeel dat altijd wordt getoond.

4. Widgets

Balken en footers zijn plaatsen op de website. Een widget is een kleine verzameling opdrachten die je op een zijbalk of een footer plaatst. Je plaatst een menu dus niet direct op een zijbalk, maar via een widget.

Rechts een overzicht van een aantal widgets op de website.

Elke geloofsgemeenschap heeft een widget voor de linker zijbalk – met het menu – en een widget voor de rechter zijbalk, voor de homepagina van de geloofsgemeenschap.

Widget voor linker zijbalk
Widget voor rechter zijbalk

Zoals bij de pagina en de berichten staat beschreven geef je daar op welke widget er op de linker en rechter zijbalk moet worden getoond.

Je kunt voor de pagina’s en berichten niet opgeven welke widgets op de footer moeten worden geplaatst, terwijl de inhoud van de footer welk per geloofsgemeenschap anders is.

Het eerste footer widget gebied – de linker kolom van de footer – bestaat uit een of meerdere opdrachten voor de parochie en voor elke geloofsgemeenschap.

Voor elke opdracht wordt vervolgens de zichtbaarheid opgegeven, op basis van de Geloofsgemeenschap.

Zo ook voor de middelste en de rechter kolom, widgetgebieden twee en drie.