Samen weten we meer…

Media

Naast pagina’s en berichten vormt media de basis van WordPress.

Er zijn verschillende soorten media:

  • afbeeldingen, zoals foto’s
  • pdf’s
  • video’s

Media kan worden toegevoegd vanaf de bibliotheek, maar meestal zal dat vanuit een bericht of pagina gebeuren.

Ook aan media kan worden aangegeven vanuit welke geloofsgemeenschap het is toegevoegd. Terwijl het voor pagina’s en berichten noodzakelijk is om de geloofsgemeenschap op te geven, is dit voor de media minder belangrijk: als het niet wordt opgegeven gaat er niets mis. Toch is het wel raadzaam om het toe te voegen.

1. Afbeeldingen

Tijdens het uploaden van een afbeelding wordt bijgehouden wie het heeft geüpload.

1.1 Grootte van de afbeelding

Met de steeds betere camera’s in mobiele telefoons worden de foto’s steeds groter. Om een foto te uploaden mag hij maximaal 3 Mb zijn. Maar voor weergave op de website voegt een hoge resolutie niet veel toe, en is het verstandig om de foto te verkleinen naar een formaat van maximaal 1024 pixels breed voor een afbeelding voor een slider, en 600-800 px voor overige afbeeldingen.

Des te groter de afbeelding, des te meer tijd kost het om die te tonen, en des te meer tijd kost het om de pagina te laden.

Doorgaans is een afbeelding in JPG formaat kleiner dan in PNG of BMP formaat.
Voorbeeld: de foto hierboven is als .PNG bestand 1,6 Mb groot, als JPG is het 322 Kb, dus 20%.

Een plugin zorgt weliswaar voor compressie (het verkleinen) tijdens het uploaden, maar dan nog loont het om in JPG formaat op te slaan.

1.2 Foto’s in de cloud

Als er een hele serie foto’s wordt gemaakt is het raadzaam om die extern op te slaan, “in de cloud”. Daar zijn diverse mogelijkheden en aanbieders voor. Veel aanbieders van cloud-opslag bieden ook een fotoalbum oplossing. Zo’n fotoalbum heeft een eigen URL, dus dan kan vanuit de pagina of het bericht van de website die URL als link worden opgenomen.

Dat heeft drie belangrijke voordelen:

  • het kost geen opslagruimte voor de website,
  • de servers die cloudaanbieders gebruiken zijn speciaal ingericht voor dit doel, en daarom…
  • … het tonen van de foto’s gaat sneller vanaf de cloud, en omdat het niet door de server van de parochiewebsite gebeurt vertraagt het onze website niet.

Let op: zorg wel dat de toegangsrechten voor de cloudopslag zo zijn ingesteld dat ze voor bezoekers zichtbaar zijn.

Nog een opmerking over gratis cloudopslag: alles heeft zijn prijs, als het product gratis is, dan is de gebruiker het product.
Of te wel: je levert een deel van je privacy in omdat de aanbieder jouw gebruik van de dienst analyseert en die informatie op een of andere manier te gelde zal maken.

1.3 Slider

Afbeeldingen die in de media bibliotheek zijn opgeslagen kunnen in een slider worden weergegeven. Een slider wordt gebruikt om boven de pagina of het bericht een serie afbeeldingen te tonen.

Een slider kan het eigen karakter van de geloofsgemeenschap helpen uitdragen.

Helemaal onderaan de pagina om een afbeelding te bewerken staat een Slider opties switch.

Een afbeelding in een slider kan tekst (titel en omschrijving) en een knop met een link bevatten. Onderstaand is dat niet gedaan, en wordt alleen de afbeelding getoond. Helemaal onderaan kiezen we een bestaande slider of we maken een nieuwe slider aan.

Zo voegen we de foto’s een voor een toe aan de slider.

Een slider kan vervolgens in een pagina of bericht worden geselecteerd om te worden getoond.

1.4 Galerij

Waar een slider boven de tekst van de pagina of het bericht staat, maakt een galerij deel uit van de inhoud. Een galerij kan vanuit de media bibliotheek worden toegevoegd.

Met de knop “Media toevoegen” kan een galerij worden gemaakt.

Vervolgens verschijnt een tweede scherm waarop kan worden aangegeven in hoeveel kolommen de galerij moet worden getoond. Dit geldt voor alle apparaten waarmee we website bezocht kan worden, daardoor kan het op een mobiele telefoon klein over komen.

De galerij verschijnt als set afbeeldingen in de editor.

1.5 Carousel

Een carousel is een bewegende galerij, een soort slider binnen de pagina of het bericht.

Met de knop “Insert shortcode” kan de shortcode “Image Carousel”worden gekozen. Bij Shortcodes –> Available shortcodes worden alle mogelijkheden beschreven.

2. Pdf’s

Pdf’s worden op dezelfde wijze naar de media bibliotheek geüpload als afbeeldingen.

Als een PDF document wordt opgenomen in een pagina of bericht, dan wordt dat document geopend door te “dubbelklikken” – er tweemaal op te klikken. Het document wordt dan buiten de website getoond, het uiterlijk van de vertoning wordt bepaald door de browser.

Die manier van openen van het document vinden we niet mooi.

Er zijn twee alternatieven om een PDF professioneel binnen de website te tonen:

  • als een “scrollbaar” document, dat met het scrollen van de muis naar beneden en naar boven scrollt;
  • als een “flipboek”, een boek waardoor je vooruit en achteruit bladert, zoals bij de online versie van de ONE.

2.1 Scrollbaar document

Met de PDF Embedder shortcode [pdf-embedder url=”https://stjandedoper-vechtenvenen.nl/….pdf”] wordt het pdf document scrollbaar getoond.

2.2 Flipboek

Een flipboek ziet er als volgt uit.

Met de 3d-Flipbook plugin kan een PDF document als flipboek worden getoond. Het resultaat is een shortcode die in de pagina of het bericht wordt geplaatst. Hier is de shortcode [3d-flip-book mode=”fullscreen” id=”51376″][/3d-flip-book].

Het id wordt getoond aan de rechterkant onder het kopje Shortcode.

3. Video’s

Video’s zijn natuurlijk prachtige media om in de website te laten zien: het straalt levendigheid uit.

Video’s zijn van nature grote bestanden. Door de upload limiet van 3MB aan media bestanden kunnen video’s eigenlijk niet in de media bibliotheek worden geüpload. De reden voor die limiet is dat servers van websites doorgaans zijn ingericht om pagina’s en berichten met afbeeldingen te tonen. Het vertonen van een video vraagt veel capaciteit van de server en zou de website voor alle bezoekers traag maken.

3.1 Youtube

Video’s kunnen het beste naar YouTube worden geüpload. Daar kan het als een “Verborgen” video worden opgeslagen, waardoor het niet in de overzichten zichtbaar wordt voor bezoekers van YouTube. Met de link kan de video vervolgens worden “ingesloten” (Engels: embedded) in de pagina of het bericht.

Vervolgens kan met de knop “Insert Shortcode” de shortcode YouTube Advanced worden gekozen om de video in te sluiten.

Voorbeeld: op de pagina’s van de sacramenten staan video’s. Hieronder de doop.

Shortcode:

3.2 YouTube kanaal

Voor het uitzenden van vieringen is het verstandig om daarvoor een eigen YouTube kanaal aan te houden. Via dat kanaal vinden dan de uitzendingen plaats. Een viering kan op die manier binnen de website worden gestreamed.

Met de Feeds for YouTube plugin kan een enkele uitzending – bijvoorbeeld de live streaming – worden ingesloten, of een afspeellijst van alle uitzendingen.

Met de shortcode [youtube-feed channel=”UCzxk4OyUHOINuyyUfO8Qcgg“] wordt het YouTube kanaal getoond. Hier moet dus het eigen kanaal id worden gebruikt.

3.3 Uitzendingen Kerkdienstgemist.nl

Als de vieringen worden uitgezonden via kerkdienstgemist.nl, dan kunnen de vieringen worden ingesloten met een zgn. iframe commando.

Het mooist is om eerst de meest recente uitzending (stream) te tonen, en daarna de afspeellijst van de uitzendingen:

  • <iframe src=”http://kerkdienstgemist.nl/streams/1029168/embed” width=”640″ height=”360″ frameborder=”0″></iframe>;
  • <iframe src=”http://kerkdienstgemist.nl/playlists/769/embed?media=video” width=”650″ height=”600″ frameborder=”0″></iframe>.

Hierbij moeten de cursief getoonde parameters worden vervangen door de eigen waarden.