vergeven

Colossenzen 3:13: “Verdraagt elkander en vergeeft elkander, als de een tegen de ander een grief heeft. Zoals de Heer u vergeven heeft, zo moet ook gij vergeven.”

Zo aan het eind van het jaar en wanneer we aan een nieuw jaar beginnen, kijken veel mensen even terug. Wat hebben we het afgelopen jaar meegemaakt. Het is een goed moment om na te denken waar je een ander tekort hebt gedaan en waar een ander jou tekort heeft gedaan. Dat laatste weten we vaak beter dan het eerste. Wie heeft mij pijn gedaan en wat doe ik er mee? Jezus leert ons te vergeven, hoe moeilijk dat soms ook is. Vergeven is als een zalf op een brandwond. Het verzacht en op den duur verdwijnt de brandwond. Vergeef je niet, dan blijft de wond schrijnen en word je steeds weer herinnert aan wat er gebeurt is op een pijnlijke en rauwe manier.

Vergeven is voor de ander, maar meer nog voor jezelf. Wanneer je vergeeft is er ruimte voor herstel en kom je los van de pijn die je is aangedaan. Bedenk daarnaast ook hoe jij misschien anderen pijn hebt gedaan en dat je daarvoor vergeving wilt ontvangen. Hoe genezend kunnen we wel niet naar elkaar zijn en zo met een schone lei het nieuwe jaar ingaan. Zoals de Heer ook ons vergeeft, elke dag opnieuw, onvoorwaardelijk. Laten we in Zijn voetstappen gaan staan en met Zijn hulp gaat het lukken.