Raadsbesluit

Romeinen 8: “Intussen weten wij, dat God in alles het heil bevordert van die Hem liefhebben, van hen die volgens zijn raadsbesluit geroepen zijn.”

Wanneer je gelooft en je best doet om Jezus te volgen en wanneer er dan verschrikkelijke dingen gebeuren, dan stel je jezelf misschien wel de vraag: “Wat voor zin heeft geloven eigenlijk?” Hoe zo wordt mijn heil bevordert wanneer ik van Hem houdt? Er gebeuren inderdaad soms onbegrijpelijke dingen in het leven van mensen die geloven en alles doen om Jezus te volgen. Is Paulus dan in dit gedeelte een ras optimist of weet hij niet waar hij het over heeft? Dat weet hij wel, want het leven van Paulus zat vol van tegenslag, vervolging, zweepslagen, schipbreuken en tenslotte een marteldood. Toch is hij overtuigd dat God alles in het werk zet om Paulus een gezegend leven te geven. Paulus vindt dat zelf trouwens ook. Het heil bevorderen wil blijkbaar niet zeggen dat alles voor de wind gaat. Integendeel zou ik zeggen. Juist de moeilijkheden, de tegenslagen kunnen je doen groeien en kenmerken als iemand die het leven aangrijpt en het doorleeft.

Jezus is ons grote voorbeeld. Hoewel Hij precies deed wat God van hem vroeg, eindigt zijn leven in de dood aan het kruis, als een misdadiger. En toch was dit tot heil van Hem en van ons allemaal. Blijkbaar is het heil bevorderen niet iets van deze aarde, maar van een andere werkelijkheid. Het heil omvat mijn eeuwig leven, waarvoor ik nu veel mag leren. Het is als de achterkant van een borduurwerk, warrige draden en knopen en aan de andere kant…..?