liefhebben

1 Johannes 4: 7: “Vrienden, laten wij elkander liefhebben, want de liefde komt van God. Iedereen die liefheeft is een kind van God, en kent God.”

Wanneer je deze zin leest, dan lijkt het allemaal vrij gemakkelijk. Iedereen heeft wel iemand waarvan hij houdt of gehouden heeft. Als je van iemand houdt, dan ken je God. Of is er een verschil tussen liefhebben en van iemand houden? Van iemand houden gaat over een bijzondere band naar een enkel of enkele personen. Liefhebben gaat over zoveel meer. Dat gaat over liefhebben van mensen waarmee je niet heel nauw bent verbonden. Dan kan gaan over degene die je op je weg tegenkomt. Over je collega, mensen in de kerk en in de samenleving. Liefhebben gaat over het ondanks. Ondanks dat iemand je niet ligt, moeilijk is voor je of zelfs vijandig, deze persoon toch lief te hebben.

Zo doet God het tenminste met ons allemaal. Ondanks dat we Hem vaak niet volgen of vaak helemaal niet. Ondanks dat ons geloof twijfelachtig is of dat er helemaal geen geloof is. Toch heeft God ons lief. Voor Hem zijn de omstandigheden niet belangrijk, voor Hem is dat wij door Hem zijn geschapen meer dan voldoende om ons lief te hebben. Willen wij God kennen, dan is dat ook voor ons de weg. De ander liefhebben ondanks het ondanks.