Goedheid

Efeze 4: 31 en 32: “Wrok, gramschap, toorn, geschreeuw en gevloek, kortom alle boosaardigheid moet bij u verdwijnen. Weest goed voor elkaar en hartelijk. Vergeeft elkaar zoals God u vergeven heeft in Christus.”

Er is veel agressie in de maatschappij. Regelmatig horen we over korte lontjes en dat mensen hun recht nemen of waar van ze menen dat het hun recht is. Zo tegengesteld aan wat Jezus ons heeft geleerd en wat we wekelijks in de kerk leren. Daar gaat het niet over je recht nemen of ergens recht op hebben. Ja, op de vergeving van je zonden, daar heb je recht op wanneer je deze belijdt.

Verder gaat het om nederigheid, jezelf de minste achten en de ander hoog achten. Het lijken woorden uit een verloren tijd, misschien zelfs achterhaald of nog erger, achterlijke gedachten. Toch is het waar mensen naar verlangen. Naar vrede en rust, liefdevolle omgang met elkaar, gezien worden en mee mogen doen. Dat gaat niet met korte lontjes, maar wel met het laten verdwijnen van alle boosaardigheid. Dat leren we elke zondag weer. Hoe je van je eigen ego afkomt en hoe je goed en hartelijk wordt. Dat doen we door Jezus na te volgen, met al onze tekorten, maar wel met onze inzet om het goede te doen.