MB Verrijzen=Nieuws nr. 122 vrijdag 24 februari 2023 met minder wit_tabel_ruimte

R.K. Verrijzenisgemeenschap Maarssenbroek
Deze nieuwsbrief verschijnt 2-wekelijks op vrijdag in de even weken.
U kunt zich hier aanmelden voor ontvangst.
In de voettekst van elke nieuwsbrief vindt u een link waarmee u zich kunt afmelden.
R.K. Verrijzeniskerk in Maarssenbroek
Vrijdag 24 februari 2023
Dit is Verrijzen=Nieuws nr. 122 d.d. 24 februari 2023 die u namens het Verrijzenisteam vanuit het secretariaat van de Verrijzeniskerk wordt toegestuurd.

Van 25 februari t/m 5 maart is het secretariaat gesloten i.v.m. de voorjaarsvakantie. Wij zijn bereikbaar via e-mail. In dringende gevallen kunt u het telefoonnummer bellen dat is ingesproken op het antwoordapparaat.

Intenties kunt u opschrijven in het boek dat, voor aanvang van vieringen, op de balie in de hal van ons kerkcentrum ligt. U kunt ook vooraf uw intentie doorgeven aan het secretariaat. Dit kan tot vrijdagochtend 10:30 uur.

Ter inspiratie
Gebed voor slachtoffers aardbevingen Turkije en Syrië
Heer, onze God, wij bidden in deze dagen voor de vele slachtoffers van het natuurgeweld in Turkije en Syrië: Neem de doden op in uw liefde, troost alle nabestaanden, en geef kracht aan allen die hulp verlenen.
Bloemetje van de week
zonnebloem

Zondag 12 februari was ons bloemetje voor Elisabeth de Reuver Zij heeft op 10 februari de gezegende leeftijd van 90 jaar bereikt.

Op zondag 19 februari waren er twee bloemetjes van de week. Eén daarvan was voor Paul Gerling die op 13 februari de gezegende leeftijd van 90 jaar heeft bereikt. Het andere bloemetje ging naar Trudy Boot. We wensen haar een spoedig herstel.

Weet u iemand die een bloemetje verdient of een steuntje in de rug kan gebruiken?! Stuur een e-mail naar het secretariaat!

Vandaag (vrijdag 24 februari) is onze kerk open voor Oekraïne
Zoals al in de vorige nieuwsbrief is aangegeven is het vandaag één jaar geleden dat Rusland Oekraïne is binnen gevallen. Op verzoek van de gezamenlijke Oekraiense kerkleiders willen wij daarbij stil staan door onze kerk open te stellen. Vandaag is onze kerk daarom open van 15.00 tot 20.00 uur. Iedereen is welkom voor een gebed, een stil moment of voor het opsteken van een kaarsje. Ook bestaat de mogelijkheid een kaart te sturen naar Oekrainers, die hier wonen en hun familie en vrienden in Oekraïne.
Kardinaal Eijk: Brief voor de Veertigdagentijd
Kardinaal Eijk heeft een boodschap gepubliceerd voor de Veertigdagentijd die woensdag 22 februari (Aswoensdag) is begonnen. Hierin gaat de aartsbisschop van Utrecht in op de actualiteit: “Tijdens het schrijven van deze brief voor de Veertigdagentijd volgden de berichten uit het door aardbevingen getroffen Turkije en Syrië elkaar snel op. Elke dag werd het dodental naar boven bijgesteld en hoorden we hartverscheurende verhalen.” Klik hier om de volledige boodschap van Kardinaal Eijk te lezen.
Vastenactie 2023: Mensen onderweg
Aanstaande zondag 26 februari wordt tijdens de viering het campagneverhaal van de vastenactie voorgelezen. Klik hier voor meer informatie over de Vastenactie 2023.
Mens, wat is nog heilig voor jou? Kunnen onze handen de wereld nog dragen?
Wij dagen je uit, om iedere week tijdens de vastentijd, een gedachte door ons op papier gezet mee te nemen uit de kerk naar aanleiding van de lezing van die zondag. Met deze gedachte lees je de komende week de krant, kijk je naar de mensen om je heen, luister je naar de televisie. Wij vragen je de volgende keer als je naar de kerk komt een tekst, een woord, een krantenartikel, een foto mee te nemen, die je aan de wereldbol in de hal kunt hangen. Wij hopen dat we na 40 dagen een wereldbol hebben met gedachten die ons bezig houden, we hopen dat we na deze 40 dagen handen hebben gegeven die de wereld dragen en dat we weten of de wereld ons nog heilig is?Activiteiten in week 9 en 10:

 • Woensdag 1 maart 10:00 -12:00 uur: Themaochtend rond de Vastenactie.
 • Zondag 5 maart: Na de viering is er een high tea georganiseerd. Er zijn heerlijke taarten gemaakt, welke u bij de koffie of thee kunt aanschaffen voor 2,50 euro per punt. De opbrengst van de taart is uiteraard voor de Vastenactie. Koffie en thee kunt u betalen in het daarvoor bedoelde mandje. Ook is na deze viering de Wereldwinkel in de hal van het kerkcentrum met kleine cadeautjes en fair trade producten. Deze kunt u contact betalen bij de verkooptafel. Ook hiermee laten we zien dat we naar anderen omkijken.

Klik hier voor een volledig overzicht van alle activiteiten in onze Verrijzenisgemeenschap tijdens de Veertigdagentijd.

Nieuwe serie minicolleges
Maandag 27 februari start een nieuwe serie minicolleges die gaan over Maria Magdalena.
Jos van Os bijt de spits af met een college over rol die Maria speelt in de evangeliën. Het college is op maandag 27 februari om 20:00 uur in onze Verrijzeniskerk. Het college duurt ongeveer een half uur. Na afloop is er een nagesprek tot uiterlijk half 10.De colleges worden rechtstreeks uitgezonden via kerkdienstgemist.nl. U kunt de colleges ook op een later tijdstip bekijken. Het schema ziet er als volgt uit:

 • Maandag 27 februari om 20:00 uur: Jos van Os start de serie colleges rond de vraag hoe Maria Magdalena in de evangeliën wordt neergezet. Bij nadere beschouwing komen er meerdere Maria’s tevoorschijn.
 • Maandag 6 maart om 20:00 uur: Nico Bulter geeft een college waarin hij vertelt wat er met Maria Magdalena is gebeurd in de loop van de kerkgeschiedenis.
 • Maandag 13 maart om 20:00 uur: Marlies de Meij zal ons inleiden in het evangelie van Maria Magdalena: wat heeft ze ons te vertellen en wat betekent het voor onze manier van kerk-zijn?
 • Maandag 20 maart 20:00 uur: Marian Geurtsen zal ons wegwijs maken in het theologisch duiden van het geheel vanuit het feministisch perspectief.

In tegenstelling tot wat in een eerdere publicatie vermeld staat sluiten we de colleges niet af met een leerhuisviering. In plaats daarvan is er een bijzondere viering in het kader van het vastenproject.
Hans Boerkamp

Bezinningsavond dinsdag 7 februari
Bezinningsavond 07-02-2023

Zoals in de vorige nieuwsbrief werd aangekondigd, deze keer een terugblik op onze fijne bijeenkomst.

Met alle aanwezigen werd gesproken over de “pareltjes” in onze gemeenschap.

Vervolgens werden er groepen gevormd, waarin druk gepraat werd over “de bouwstenen” voor de komende jaren voor onze gemeenschap. Het ging daarbij dus om de bouwstenen voor  liturgie, catechese, diaconie en gemeenschapsopbouw.

Klik hier voor een fraai verslag van de bijeenkomst, gemaakt door Bob Smits. Het verslag zal worden betrokken bij het eerstkomende werkgroepenoverleg (op 7 maart). Vervolgens zal dit aan de orde komen in de vergadering van het verrijzenisteam en de locatieraad.

Positieve actie
In het kader van ‘Samen optrekken om meer naar buiten gericht te zijn als kerk’, is het wel mooi om het volgende te melden. Vorig jaar werden we benaderd door de gemeente Stichtse Vecht. Er bleven nog te veel energiebonnen op de plank liggen en de gemeente had moeite om huurders, die hier recht op hebben, te vinden. Na allerlei acties en aandacht is het gelukt om ongeveer 700 extra bonnen bij huurders te krijgen! Een mooi resultaat. Met deze bon kon een huurder voor 80 euro spullen kopen om energie te besparen.
Happietaria Utrecht
Happietaria is een christelijk concept waarbij er gedurende 5 weken een pop-up restaurant door vrijwilligers wordt opgezet, waarbij alle winst naar het goede doel gaat. Op dit moment zijn er zeven enthousiaste studenten die er alles aan gaan doen om zo veel mogelijk geld in te zamelen! Van 13 februari t/m 18 maart is Happietaria open.

Het goede doel waar zij zich dit jaar voor inzetten is vredesopbouw in de Democratische Republiek Congo, Ethiopië en Zuid-Soedan. In deze landen zijn gewelddadige conflicten aan de orde van de dag, die mensenlevens kosten, veel armoede veroorzaken en de economie ontregelen. Het geld dat zij als Happietaria op hopen te halen, zal ten goede komen aan het opzetten van discussies en trainingen.

Hiervoor hebben zij natuurlijk voldoende gasten nodig die voor een lage prijs een keer bij Happietaria zouden willen eten. U bent van harte uitgenodigd! Klik hier voor meer informatie.

Seniorenlunch, een feest van Ontmoeting
Woensdag 8 februari; voor het eerst, na corona, is de seniorenlunch in de Verrijzeniskerk gevierd. De Theo de Wit zaal is bijna te klein. De belangstelling is hartverwarmend, 55 senioren hebben zich aangemeld. De tafels zijn feestelijk gedekt en Mien heeft weer prachtige bloemstukjes gemaakt. Bij aanvang is er een kopje koffie met een petitfour. Op de achtergrond worden beelden vertoond van vroeger, van aktiviteiten in Verrijzeniskerk. Een feest van herkenning. Aan de verschillende tafels wordt gezellig gepraat en kennisgemaakt met senioren die voor de eerste keer aanwezig zijn. Rond 12:00 uur is er een heerlijke lunch. Natuurlijk kan de kroket niet ontbreken. Na de lunch presenteren Monique en Marlies een muziekquiz. Iedere tafel maakt gezamenlijk een keuze. Dit onder het genot van een drankje en hapje. Nog steeds is de advocaat met slagroom favoriet! Tot slot is er voor iedere senior een klein kadootje. Op het einde nodigde de seniorenwerkgroep senioren uit, om ideeën voor themaochtenden en creatieve aktiviteiten op een vel te schrijven. Zodat we de komende tijd hiermee aan de slag kunnen gaan en de seniorenochtenden nog een groter succes kunnen laten worden. Na de corona periode is er iedere woensdagochtend een seniorenaktiviteit. Iedereen is van harte welkom. Mocht u vragen hebben over deze ochtenden, dan kunt u altijd bellen met Bernadette Paardekooper: 06-12965092.
De Seniorenwerkgroep; Anneke, Bernadette, Marlies, Milanka, Monique en Vera
Afscheid Afra Rijkes
Afscheid Afra Rijkes
Aan het eind van een mooie doopviering werd op zondag 12 februari in de Heilig Hart Gemeenschap in Maarssen-dorp na 35 jaar afscheid genomen van Afra Rijkes als drijvende kracht achter de kinderwoorddienst. Met warme woorden en twee bijzondere cadeaus mag ze het stokje overgeven aan een groep enthousiaste jonge vrouwen. Afra ontving heel veel dank voor al die mooie kinderwoorddienst jaren. En men wenste haar succes met haar nieuwe vrijwilligerstaken voor de senioren.
Vieringen
Komende vieringen:

 • Zondag 26 februari om 10:00 uur:
  Pastoor Den Hartog gaat voor in een Eucharistieviering met koor Ancora o.l.v. Yvonne van der Mark en Jim Berben aan de piano*
 • Zondag 5 maart om 10:00 uur:
  Jos van Os gaat voor in een Woord- en Communieviering met koor Moea o.l.v. Dorie van Wegen en Toko Tsuchiya aan de piano*
 • Zondag 12 maart om 10:00 uur:
  Pastor Huisintveld gaat voor in een Eucharistieviering met Ernest Loe als cantor en Janneke Roukema aan de piano*

* wijzigingen voorbehouden

Fleecedekens beschikbaar
Mocht u het koud hebben in de kerk omdat er vanwege de hoge stookkosten minder wordt verwarmd. Dan kunt u om een fleecedeken vragen. We hebben er een aantal beschikbaar.

Klik hier voor de handleiding om vieringen online te volgen via kerkdienstgemist.nl.
Andere handige linkjes:

De vieringen van Maarssen-Dorp (Heilig Hartkerk) zijn te volgen via
RTV Stichtse Vecht. Bij Ziggo op kanaal 44 en bij KPN op kanaal 1332.
De vieringen beginnen om 10:00 uur.

Op alle zondagen is om 10:00 uur op NPO 2 een live eucharistieviering te volgen.
Zondag 26 februari komt deze vanui de St. Joriskerk in Eindhoven.
Zondag 5 maart vanuit de OLV van Lourdeskerk in Bergen op Zoom.
Zondag 12 maart vanuit de Broederenkerk in Deventer.

Collecte
Vastenactie
Vastenactie 2023: Mensen onderweg
Ieder jaar steunen we kleinschalige projecten die (in)direct te maken hebben met mensen die moeten vluchten voor bijvoorbeeld geweld of extreme droogte. Dit jaar ondersteunt Vastenactie in Zuid-Soedan een project voor ontheemde mensen, vaak moeders met kinderen, die proberen elders in hun land een nieuw bestaan op te bouwen. We helpen met zaaigoed en eenvoudig gereedschap, waarmee zij hun eigen voedsel kunnen verbouwen. U kunt doneren in de Paarse Bus die tot Pasen in de hal van ons kerkcentrum staat, of via:
IBAN: NL21 INGB 0000 0058 50
t.n.v. Vastenactie, Den Haag
Of klik hier om te doneren via www.vastenactie.nl
OR-code
Een gift in het kader van de collecte voor onze eigen Verrijzenisgemeenschap kunt u als digitale kijker overmaken:
IBAN: NL31 RABO 0340 1423 16
t.n.v. RK St. Jan de Doper – Maarssenbroek
Of scan de QR-code die hiernaast is afgebeeld.
Zou u indien mogelijk aan willen geven welk deel van uw gift voor onderhoud van het kerkgebouw is bestemd en welk deel voor pastorale doeleinden?
Dank voor uw bijdrage!Bij de ingang van de kerk kunt u producten geven in de mand voor de Voedselbank.Daar staat ook de vitrine van de Wereldwinkel; hierin staan leuke geschenken tentoongesteld. U kunt ze eventueel kopen.

Agenda
Repetitie koren:

 • Gelegenheidskoor: elke tweede maandag van de maand 13:30 – 14:30 uur
 • Moea: elke woensdag 19:45 – 21:30 uur
 • Ancora: op donderdag in de oneven weken 19:45 – 21:45 uur

De openingsdagen en -tijden van het secretariaat vindt u onderaan deze nieuwsbrief

Klik hier om verder vooruit te kijken in het activiteitenrooster

 datum  tijd  activiteit
WEEK 09  Voorjaarsvakantie 
 ma. 27 feb.  19:30 – 21:30  Minicollege
 wo. 1 mrt.  10:00 – 12:00  Thema ochtend
WEEK 10
 ma. 6 mrt.  19:30 – 21:30  Minicollege
 di. 7 mrt.  19:30 – 21:30  Werkgroepenoverleg
 do. 9 mrt.  19:30 – 21:00  Wijkcommissie Valkenkamp
 vr. 10 mrt.  19:00 – 22:00  Filmavond Pencak Silat
WEEK 11
 ma.13 mrt.  Verkiezingen
 19:30 – 21:30  Minicollege
 di.14 mrt.  Verkiezingen
 wo.15 mrt.  Verkiezingen
 vr. 17 mrt.  19:00 – 21:00  Lezing
Contactgegevens Secretariaat
Geopend*:

 • maandag van 9:00 tot 10:30 uur
 • dinsdag, woensdag en vrijdag van 9:15 tot 11:15 uur

Reigerskamp 611
3607 JK Maarssenbroek
tel. 0346-571111

*Tijdens schoolvakanties is het secretariaat gesloten.