Kloosterwandelen met de Wandelmaat: meer dan wandelen alleen

Houd je van de sfeer van een klooster en wandel je graag? Dan moet je toch eens meegaan met een kloosterwandeling van De Wandelmaat. Bij De Wandelmaat vind je klooster- en pelgrimsachtige wandelingen. Vier kernwoorden staan hierbij centraal: ontmoeten, stilte, onthaasten en verwondering. Het is dus meer dan wandelen alleen.

Te gast in het klooster
De Wandelmaat organiseert kloosterwandelingen van twee tot zeven dagen. Ze voegt zich daarbij naar het dagritme van de broeders of zusters. Je bent te gast in hun klooster. Het ritme bestaat uit de ‘getijden’ in de kapel en de maaltijden. De deelnemers trekken met elkaar op in kleine groepjes van drie tot twaalf reisgenoten onder leiding van een ervaren gids.

Iedereen is welkom
De gids heeft de wandelingen ter plekke uitgezet en afgestemd op het kloosterritme. Het programma is opgesteld met de gastenbroeder of –zuster, met wie de deelnemers ook een gesprek hebben. De Wandelmaat is geen kerkelijke organisatie, maar je verblijft natuurlijk wel in een religieus geïnspireerde omgeving. Iedereen is welkom, of je nou gelooft of niet, of je rijk bent of arm, jong of oud. Belangrijk is dat je open staat en respect hebt voor de reisgenoten en kloosterlingen.

Ontmoeting
Elk mens gaat zijn eigen weg, maar zonder de ander gaat het niet. Juist kloosterlingen hebben daarvan weet. Bovendien komt bij hen nog een specifiek punt naar boven: de relatie met de Ander, de Onzichtbare. Veel mensen zijn innerlijk op zoek naar de ander, al dan niet met een hoofdletter. De Wandelmaat probeert je bij die zoektocht behulpzaam te zijn. We beginnen niet voor niets onze wandelingen door de brandende pelgrimskaars aan elkaar door te geven en daarbij een wens uit te spreken.

Pelgrimswandelingen
De Wandelmaat biedt ook verschillende meerdaagse pelgrimsreizen aan. Je loopt dan van plek naar plek; onderweg ervaar je wat het buiten zijn met je doet.
De Wandelmaat organiseert jaarlijks circa 25 wandelingen vanuit kloosters in Nederland en België.
Informatie over de wandelingen kan je vinden op de website www.dewandelmaat.nl . Hier kan je ook een reis boeken. Van harte aanbevolen.

Jaap van der Vinne
Maarssen