Jongerengroep M25 verbindt


Maarssen – Jongerengroep M25 is anderhalf jaar geleden ontstaan op initiatief van ongeveer tien jongeren vanuit de Heilig Hartkerk.

Woordvoerder Paulus Tilma: ‘’M25 staat voor Mattheus 25, over barmhartigheid. Wij wilden op een heel laagdrempelige manier ons geloof praktiseren tot daden, en vroegen ons af ‘wat kunnen we dan doen’. De eerste opkomst was al zeer goed.  Naast jongeren uit onze eigen geloofsgemeenschap waren er jongeren uit Syrië en Eritrea, waar wij vriendschappen mee hebben gesloten. Via spellen als ‘Ik hou van Holland’ en speeddate-avonden leerden we elkaar beter kennen en waarderen. Wij maakten een maaltijd voor hun klaar, later smulden wij van de gerechten uit Syrië. De statushouders die hier inmiddels wonen, kennen elkaar veelal. Bijvoorbeeld via inburgeringscursissen, via vrijwilligerswerk of zelfs al vanuit een AZC. Dan is het verleidelijk elkaar op te blijven zoeken, maar met name jongeren missen de vriendschap van leeftijdsgenoten.

Door de open en gezellige sfeer die er tijdens onze maandelijkse bijeenkomsten in de Eenhoorn heerst, integreren zij bijna als vanzelf in onze samenleving. Ze oefenen hun taalvaardigheden, leren over wat ‘normaal’ is voor ons, maar wij leren ook van hen. Na elke bijeenkomst komen we nog even bij elkaar in de Maarssense horeca, waar we ook vaak één op één afspreken.’’ Lisanne van Maarsseveen neemt het gesprek over: ‘’Vorig jaar hebben wij Sinterklaas gevierd, mét onze Syrische en Eritrese vrienden en gekke cadeautjes, zodat  ook zij kennis konden maken met deze Hollandse traditie. We hebben Kerst gevierd en gebowld. In augustus zijn we met een grote groep naar Walibi gegaan en hebben een onwijs leuke dag gehad. Bijzonder was de harmonie en de onderlinge verbondenheid in de groep.

We zijn in korte tijd een hechte club geworden, inmiddels aangevuld met  jongeren van buiten de kerk, want iedereen is bij ons welkom. Gezamenlijk bezoeken we ook zorgcentra of nemen we ouderen mee voor een wandeling, al dan niet per rolstoel. Wij zijn ons tweede seizoen inmiddels begonnen met een gezellige barbecue, maar willen hierbij nogmaals laten weten: iedereen is welkom!’’