Koninklijke onderscheiding voor Mevrouw Nel van Bekkum-van Breukelen


Op 24 april heeft ons pastoraatsgroeplid Nel van Bekkum een koninklijke onderscheiding (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) ontvangen. Helaas kon vanwege de crisissituatie de onderscheiding niet op 24 april worden opgespeld, dit zal op een later tijdstip plaats vinden.

In plaats van de feestelijke bijeenkomst waar de burgemeester de lintjes opspeldt kregen acht inwoners van Stichtse Vecht een persoonlijk telefoontje van burgemeester Ap Reinders. Hij vertelde hen het heuglijk nieuws dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd om hen te benoemen in een ridderorde. In dit gesprek vertelde hij de gedecoreerden in spe waarom hun deze eer te beurt is gevallen en feliciteerde hij ze namens het gemeentebestuur met hun bijzondere onderscheiding.

Onderstaan de motivatie voor het verlenen van de onderscheiding:
Nel van Bekkum wordt vooral onderscheiden vanwege haar langdurige vrijwilligerswerkzaamheden en verdiensten voor kerk en samenleving.
Zo was zij lid diaconie en voorzitter van het parochiebestuur bij H. Pius X Parochie in Den Haag (1968-1994), lid schoolbestuur van de Johannes Baptistaschool in Den Haag (1970-1976), coördinator, mede-initiator en vrijwilliger bij Nederlandse Hospicevereniging (1989-2005), bestuurslid beleid en personeel van Stichting Vrijwilligers Terminale Zorg (VTZ) Breukelen (1994-2013), lid bezoekgroep, initiatiefnemer Oecumene in Breukelen, lid pastoraatsgroep van geloofsgemeenschap H. Johannes de Doper (1995-heden), vrijwilliger en pianiste bij de weeksluiting voor bewoners van zorgcentrum de Aa, de Angstel en ’t Heycop. (2003-heden), vrijwilliger vanuit de Johannes de Doper geloofsgemeenschap/Oecumenische Liturgiecommissie Pauluskerk (2007-heden), secretaris Stichting Makom Ma Wouri (Vrienden van Kameroen) te Breukelen (2015-heden). Deze stichting verleent humanitaire hulp aan weeskinderen, gehandicapten en slachtoffers van het hiv-virus in Kameroen.
Tot op de dag van vandaag is mevrouw Van Bekkum breed betrokken bij alles wat er speelt binnen de kerk, ondanks haar leeftijd (84 jaar). Zij is één van de dragende krachten van de geloofsgemeenschap.
Daarnaast heeft zij in 2013 de fusie begeleid tussen Stichting Vrijwilligers terminale Zorg en Thuis Sterven.

Nel zou die betreffende ochtend rond 11 uur door de burgemeester gebeld worden. Haar dochter Annemiek en schoonzoon Arthur zorgden ervoor op tijd bij Nel in ’t Heycop aanwezig te zijn. Zij wilden de reactie van moeder/schoonmoeder niet missen bij het horen van het nieuws en zorgden natuurlijk ook voor gebak en bloemen. Ook had Annemiek samen met ds. Dineke Figee geregeld dat Martine Dannenberg met haar blaasinstrument buiten bij ’t Heycop present was. Na een seintje van Annemiek, werd Nel op haar balkon uitgenodigd en speelde Martine 2 coupletten van het Wilhelmus en nóg een mooi lied. Zo kon Nel van harte gelukwenst worden en zij was daar – ook vanuit de verte – zichtbaar door aangedaan. Helemaal goed dus, geen zorgen dat er geen andere bezoekers waren, de muziek maakte immer álles goed !!

Nel ook namens de geloofsgemeenschap van harte gefeliciteerd, het is je zeer gegund