Een bijzondere uitnodiging


Enige tijd geleden vond de Oudkathlieke bisschop van Haarlem, mgr Dick Schoon,  op zijn zolder de dagboeken (in het latijn) van aartsbisschop Petrus Codde, die in het jaar 1700 naar Rome ontboden werd. Hij zou te protestants (jansenistisch) denken en hij en de diocesane geestelijken waren in het beleid te precies. De paters daarentegen waren soepeler en volgens de bisschop trokken velen zich niets van hem  aan. Dit werd een droevige strijd in de kerk.

In het jaar 1703 werd de bisschop geschorst. Hij kreeg vanuit Rome geen opvolger. Twintig jaar lang was er geen bisschop. Ten einde raad kozen de kapittels van Utrecht en Haarlem zelf – volgens het recht dat naar ze dachten  – toen nog gold, zelf een bisschop. Zo ontstond in 1723 de Oudkatholieke kerk.

Mgr Schoon heeft het dagboek van Codde en de dagboeken van zijn gezellen vertaald. En dat is een monumentaal werk geworden. Dat alles heeft zich nu driehonderd jaar geleden afgespeeld, een treurig jubileum. Inmiddels is de Oudkatholieke kerk een kerk geworden waarin nu ook vrouwen gewijd kunnen worden en waarin het celibaat niet verplicht is.

De theologische boekhandel Het Kruispunt in Hoofddorp organiseert nu rondom dit boekwerk en het schisma een symposium. Dit symposium wordt gehouden op zaterdag 18 april 14.00u  in de RK Kerk van Hoofddorp.  Tevens organiseren mgr Schoon en r.k. diaken Rob Mascini van 18 tot 25 mei een studiereis naar Rome.

Op het symposium zullen de beide bisschoppen van Haarlem  spreken, r.k. hulpbisschop mgr Jan Hendriks en o.k. bisschop mgr. Dick Schoon. Verder spreekt prof. Paul van Geest en mw dr Carolina Lenarduzzi.

In Rome zal men te gast zijn op het secretariaat van de Eenheid. Ze zullen te gast zijn in de Friezenkerk en de audiëntie bij de paus bijwonen. Het wordt een kleine club die naar Rome gaat.

 

Weet u op dit symposium van harte welkom. Aanmelding is niet nodig. En als u mee wilt naar Rome kunt u meer info krijgen bij ondergetekende

Diaken Rob Mascini

 

Diaken Rob Mascini
023-5291484

robmascini@gmail.com