Ariënsconcert en Ariënslezing op 16 juni 2024 te Enschede

Ariënsconcert en Ariënslezing op 16 juni 2024 te Enschede

Herdenking onthulling standbeeld Alphons Ariëns op 16 juni 2024

Negentig jaar geleden heeft jhr.mr. Charles Ruys de Beerenbrouck als voorzitter van het Ariëns-Comité op zaterdag 16 juni 1934 mede het grote standbeeld van Alphons Ariëns onthuld in Enschede. De bronzen Ariëns is gemaakt in het atelier van August Falise door meester beeldhouwer Hein Maessen en heel katholiek Nederland en Twente was aanwezig. Een film van de onthulling is nu te zien op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=qPK7h_5lY8M.

Op zondag 16 juni 2024 zal het Ariëns-Comité opnieuw het Alphons Ariëns monument onder de aandacht brengen. Samen met De Museumfabriek, Rijksmuseum Enschede, en de Historische Kring Haaksbergen wordt er een Ariëns Symposium georganiseerd. Hub Crijns van het Ariëns-Comité verzorgt een lezing met lichtbeelden over Ariëns verbeeld in de kunst. Peter Eijkholt van de Historische Kring Haaksbergen houdt een verhaal over Alphons Ariëns in Haaksbergen en de eerste corporatieve fabriek De Eendracht.

Na de lezingen kunt u een kleine tentoonstelling bezichtigen in het Bleek Atelier met kunstvoorwerpen rond Ariëns, zoals aanwezig in De Museumfabriek en in Haaksbergen.

Koninklijke Stadsharmonie Enschede, met daarin de door Ariëns opgerichte Leo Harmonie, zorgt voor muziek. In de ochtend om half twaalf met een aubade bij het Ariëns standbeeld op het Ariënsplein (bij regenval gaat het niet door) en om 12:45 uur met een concert in De Museumfabriek.

Programma

11:30 uur        Ariëns Aubade bij het Ariëns standbeeld op het Ariënsplein Enschede. Hub Crijns, vice-voorzitter van het Ariëns-Comité houdt een openingswoord en na afloop legt hij een bloemenkrans bij het monument.

12:45 uur        Ariëns concert door Koninklijke Stadsharmonie Enschede in de hal van De Museumfabriek. Hub Crijns houdt een kort openingswoord

13:15 uur        Einde van het Ariëns concert.

13:30 uur        Ariëns Symposium in de Auditoriumzaal. Hub Crijns, van het Ariëns-Comité houdt een Ariëns Lezing met presentatie over ‘Ariëns verbeeld in de kunst’.

14:20 uur        Ariëns Symposium. Peter Eijkholt van de Historische Kring Haaksbergen houdt een Ariëns Lezing met presentatie textielindustrie in Haaksbergen en de eerste corporatieve textielfabriek De Eendracht.

14:45 uur        Einde van het Ariëns Symposium.

14:45 uur        In het Bleek Atelier achter het Auditorium is een kleine Ariëns expositie van objecten rond Ariëns, zoals in het bezit van de Museumfabriek. En er is een kleine Ariëns tentoonstelling over textielindustrie in Haaksbergen en de fabriek De Eendracht

15:00 uur        U kunt het museum bezoeken. Of u kunt nog wat napraten met de sprekers, mensen van de samenwerkende organisaties, en/of de mensen die vandaag aanwezig zijn.

 

Praktische informatie

Locaties: Ariënsplein te Enschede

Vanaf het station Enschede is het 10 minuten lopen via Stationsplein en De Ruyterlaan.

De Museumfabriek te Enschede

Het Rozendaal 11, 7523 XG Enschede

Het museum is open van 11:00 tot 17:00 uur

Bereikbaarheid Museumfabriek

Met het openbaar vervoer Plan uw reis vanaf station Enschede via www.9292.nl. Op station Enschede kunt u stadsbus nr. 2 (richting Deppenbroek), nr. 60 (richting Oldenzaal), nr. 61 (richting Overdinkel) of nr. 62 (richting Denekamp) nemen en vervolgens uitstappen bij de halte ‘Roombeek’. Vervolgens 2 minuten lopen naar de ingang van het museum.

Met de auto: raadpleeg uw routeplanner en de website van De Museumfabriek voor parkeeropties: https://www.demuseumfabriek.nl/content/1331/nl/contact-en-route

Lopen: De Museumfabriek is twintig minuten lopen vanaf het station Enschede. Volg hiervoor de Cultuurmijl.

Aanmelden

De Museumfabriek is vanaf 11:00 uur open. De toegang is gratis. Bij binnenkomst in De Museumfabriek staat koffie en thee klaar met een plakje Twentse krentenwegge. Voor een eventuele lunch dient u zelf te zorgen. Als u een Museumjaarkaart heeft of een VIP kaart Vriendenloterij, wilt u die dan laten scannen bij De Museumfabriek?

De Auditoriumzaal is gelegen achter de entreehal.

Gelieve zich vooraf aan te melden. U kunt zich tot 12 juni aanmelden via

Bezoek voor meer informatie onze website: www.arienscomite.nl