Daar zit muziek in

Achterin de kerk staat bij de zij-ingang een kijktafel, of geloofstafel zoals hij ook wel genoemd wordt. Op deze tafel staat met eenvoudige middelen een thema uit de bijbel uitgebeeld . De tekst, een gebed of een uitleg staan erbij. Als je er een kaarsje bij aansteekt, is het een plek van aandacht, om even bij stil te staan en misschien even te mediteren.

De geloofstafel wordt ingericht door Els van der Wielen en dit keer heeft zij als thema “Daar zit muziek in”. De heilige maagd en martelares Caecilia leefde in de 2e of 3e eeuw in Rome. Sinds de late middeleeuwen is zij de patrones van de muzikanten, kerkmusici, zangkoren, organisten en orgelbouwers. Haar feestdag is op 22 november. In veel landen dragen veel koren, fanfares, harmonieën en andere muziekensembles de naam “Sint Cecilia”. Veel katholieke muziekverenigingen organiseren rond haar liturgische gedachtenis rond 22 november een feest (avond).

AB kijktafel novemberDe oorsprong van Caecilia’s associatie met muziek ligt in het verhaal dat ze tijdens haar huwelijk in extase raakte door hemelse klanken. Pas aan het eind van de vijftiende eeuw, wordt ze daadwerkelijk voorgesteld als patrones van (kerk)musici en orgelbouwers. En hoe dat kwam, leest u op de teksten op onze kijk- en geloofstafel.

Op 21 november werden aan de jubilarissen van het koor spelden en oorkondes uitgereikt. Maar liefst acht waaronder een gouden speld voor 40 jaar lid zijn van ons Cosmas en Damianuskoor.